nederlands en français
links    contacteer ons    sitemap     
 Boomkwekerij
De Linde

    Bart Dequidt
Boomkwekerij De Linde
Bart Dequidt
Nieuwstraat 70
8956 Kemmel
tel : 057/44.63.49


download PDF cataloog

Fruit te koop

Al het fruit dat we te koop aanbieden, is van biologische teelt. 2 euro per kg, Sterappel 3 euro per kg


Rassen te koop:

Appel: Gravenstein, Reinette Evagil, Kalvijn, Jacques Lebel, Joseph Musch, La Paix, Radoux, Reinette Bakker Parmentier, Jan Steen, Reinette de Flandre, Sterappel, Cwastresse Double, Veurnse Renet, Eysdener Klumpke, Gris Braibant.

Peer: Conférence, Beurré Lebrun, Seigneur Esperen, Alexandrine Douillard, Beurré Superfin, Légipont.

Perenprachtkever (Agrilus sinuatus)

Dit insekt, ook wel perenringworm genoemd, komt in toenemende mate voor op perebomen, maar kan ook op mispel, kweepeer, meidoorn en lijsterbes aangetroffen worden. Het volwassen insekt is moeilijk te zien. Het vliegt in de zomer, vooral bij warm en zonnig weer. Na de paring worden de eieren afgezet op ruwe plaatsen, spleten of snoeiwonden in de bast van de bomen. De pootloze, melkwitte larven boren zich onmiddellijk in de boom en maken een meestal neerwaartse, zigzagvormige gang tussen schors en hout. Ze leven 2 jaar in de boom, het eerste jaar zonder uiterlijke schadesymptomen, maar vanaf het einde van dat eerste jaar zie je ingezonken plekken en barsten op de stam of gesteltakken. Als je op die plaats de schors oppervlakkig wegsnijdt, zie je daaronder in het hout duidelijk de zigzagvormige vraatgang, bruin van kleur en gevuld met uitwerpselen en boorsel. Door deze aantasting wordt de sapstroom in de boom verstoord en gaat de boom kwijnen en kan op de duur zelfs afsterven. Na een tweede overwintering in de boom gaat de larve in april-mei verpoppen en in juni gaat het volwassen insekt via een halfmaanvormig gaatje van een tweetal mm breed in de schors, meestal aan de zuid-zuidwestkant, de boom verlaten.

De schade is in ons land al op veel plaatsen vastgesteld. De meest rigoureuze maatregel is zieke bomen rooien en verbranden. Dat raad ik aan voor sterk aangetaste bomen, om de aantasting van nog gezonde bomen te vermijden. In bomen met nog maar weinig symptomen kan je de larve die erin zit, opsporen door de gebarsten schors op die plaats aan te snijden en de zigzagvormige vraatgang te volgen tot je de boosdoener vindt. Soms zitten er meerdere larves per boom. Dat is geen gemakkelijk werkje. Niet te fel aangetaste bomen waar de larve verpopt en het volwassen insekt uitgevlogen is, kunnen herstellen. Je kan ze daarbij een beetje helpen door ze goed te verzorgen: breng flink wat compost aan op de boomspiegel, zodat ze goed gevoed worden en zo zelf de vraatgangen kunnen laten dichtgroeien.Vacature

Boomkwekerij De Linde
Nieuwstraat 70
8956 KemmelVacature hulp bij het rooien van bomen in het najaar

Van 11 oktober tot 10 december. Enkele dagen per week of voltijds, dat valt af te spreken. Fysisch inspannend werk, zowel bij goed als bij slecht weer. Tewerkstelling met dagcontracten als seizoenarbeider (plukkaart). Rijbewijs B noodzakelijk.

Gelieve uw belangstelling te melden op bovenstaand adres, met c.v. a.u.b.
Meer info over het bedrijf: zie www.boomkwekerijdelinde.be


Aardstralen en bomen

Klanten ondervinden soms dat hun pas geplante bomen niet of niet goed groeien. Als we alle mogelijke oorzaken besproken hebben en het blijkt dat geen van die een rol speelt bij de slechte groei, dan blijft er nog één over: de aanwezigheid van wateraders onder de standplaats van de boom of struik. Uit jarenlange ervaring is duidelijk geworden dat bepaalde bomen en struiken het goed doen boven wateraders, andere groeien slecht of niet. Ondergrondse wateraders sturen aardstralen uit. Stralenzoekers zijn bomen die nut halen uit een stralingszone: pruim, kers, perzik, abrikoos, vlier, eik, linde, wilg, hazelaar, esdoorn, zuurminnende planten (heide, Rhododendron, Amerikaanse blauwbes, vossebes). Deze doen het goed als ze geplant worden boven een waterader. Stralenmijders worden het best niet boven wateraders geplant: appel, peer, walnoot, aalbessen, beuk.
Wie zijn grond wil laten uitpendelen vooraleer bomen en struiken te gaan planten, kan beroep doen op een pendelaar of wichelroedeloper. Rik Capelle uit Ardooie (West-Vlaanderen) pendelt in heel België en Nederland. Meer info op www.gezondhuis.be. Bekijk vooral de rubriek "aardstralen en natuur".


© 2024  Bart Dequidt   |   Nieuwstraat 70, 8956 Kemmel   |   tel 057/44.63.49
  website gemaakt en onderhouden met : horticus.net